Rituelen: kies voor jezelf met dagelijkse, bewuste keuzes

Als coaches hebben we inmiddels honderden mensen mogen helpen. En wat valt ons op? Bijna al onze cliënten hebben één ding gemeen. Ze willen weer  in control  zijn. Ze voelen zich alsof ze geleefd worden door verwachtingen en andermans agenda. Het hele idee van bewuste controle over je leven, eigen tijd en wensen is kwijt.


En dat is ook niet zo gek. In de hedendaagse maatschappij draait alles om mooie beelden op social media, non-stop communicatie via de telefoon en drukke planningen. De dagen vliegen voorbij. En dat is superzonde! Want cliché maar waar:  you only live once.  Tijd dus om je leven  bewust  te gaan leven. In deze blog helpen we je eenvoudig op weg naar een gelukkig leven. Eentje waar je zelf controle over hebt! 


Rituelen versus routine

In control  zijn pak je terug door kleine, praktische stapjes te zetten. Deze stapjes voer je dagelijks uit. We noemen ze rituelen. Nu denk je misschien: ‘ Maar die dagelijkse dingen zijn toch een routine? ’ Ja en nee. Routine is iets wat je automatisch doet. En die automatische handelingen kunnen dus ook negatief zijn. Denk maar eens aan dagelijks even je werkmail checken voor je gaat slapen. Laat blauw licht nou niet heel goed zijn voor een diepe slaap ;).


Rituelen daarentegen zijn proactieve, bewuste keuzes. Het zijn beloftes die je aan jezelf maakt. Je start klein, continu en haalbaar. Rituelen moeten namelijk in je leven passen. De continuïteit is hierbij ontzettend belangrijk. Door haalbare continuïteit worden rituelen vanzelf een gezonde routine waar je niet eens meer over na hoeft te denken. Benieuwd hoe je start met rituelen? We geven je een paar voorbeelden!


Blauw licht en schermen uit de slaapkamer

Je las het al: blauw licht en een diepe, gezonde slaap gaan niet samen. Dat is niet alleen blauw licht van je telefoon, maar ook van je televisie of laptop.  Screentime  vlak voor je slaap veroorzaakt slaapproblemen. Of erger nog: helemaal niet kunnen slapen. Blauw licht verstoort namelijk de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon nodig voor diep slapen. Te weinig melatonine betekent een minder goede nachtrust.


En wat denk je van alle handelingen die je uitvoert?  Screentime , scrollen en vol in een spannende serie zitten, zorgen ervoor dat je hersenen aan blijven staan. Ze worden steeds geprikkeld en komen niet in de ruststand. 


Al dat slechte slapen leidt tot prikkelbaar en moe zijn, slechter functioneren, overgewicht, een slecht werkend immuunsysteem…en dat is pas het begin van de lijst met gevolgen van slecht slapen. Kortom, minimaliseer screentime zo’n anderhalf uur voor je bedtijd. Leer jezelf dan ook meteen af om je telefoon te pakken zodra je wakker wordt. Het scheelt heel wat stress als je ‘s ochtends niet meteen andermans perfecte leventje op Instagram of je volle agenda ziet!


Meer energie krijgen

‘Hoe krijg ik meer energie?’ is een vraag die we vaak horen en die alles te maken heeft met controle hebben. Meer energie geeft je meer mogelijkheden om leuke dingen te doen waar JIJ gelukkig van wordt. 


Meer energie krijgen hangt af van verschillende factoren. Een goede nachtrust, het juiste dieet en beweging bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er genoeg haalbare rituelen die bijdragen aan meer energie krijgen. En het mooiste? Ze kosten je bijna geen tijd!

We zetten ze op een rijtje:

  • Start je dag met minstens twee glazen levend water. Levend water betekent water met citroensap, munt of komkommer bijvoorbeeld. Zo activeer je de goede stoffen in water. Die twee glazen bij het wakker worden zijn extra belangrijk omdat je ‘s nachts uitdroogt. Levend water helpt hydrateren en reinigen. Nog beter is het natuurlijk als je gedurende de dag minstens twee liter levend water drinkt!

  • Probeer zoveel mogelijk bladgroenten binnen te krijgen. Deze voorkomen een energiedip. Vind je het moeilijk om groenten eten? Verwerk ze dan in een groene smoothie of vers sapje. 

  • Bewegen, bewegen, bewegen! Ieder uur moet je hartslag minstens een minuut omhoog. Dit kan door traplopen, op de plaats stappen, een rondje lopen, etc. Deze beweging is belangrijk voor een betere doorstroming van je bloed. Die doorstroming zorgt namelijk voor meer zuurstof die naar je hersenen en andere organen toe gaat. Zo krijg je meer energie.

  • Slaap voldoende. Naast blauw licht uit de slaapkamer weren, is het ook belangrijk dat je voldoende slaapt. Heb jij drukke werkdagen en ben je een dertiger? Dan heb je minstens zeven uur slaap nodig om dagelijks meer energie te hebben.

  • Think positive thoughts.  Het is heel simpel: een positieve mindset geeft energie. Een negatieve mindset kost je energie. De uitspraak  happy mind, happy body  bestaat niet voor niks!


Positieve mindset door intenties en affirmaties

Die positieve mindset kan lastig zijn. In onze blog  Eigenwaarde: bewustwording en rituelen helpen je zelfvertrouwen vergroten  wijden we uit over de bewustwording van jouw mindset. Veel mensen zeggen namelijk (onbewust) negatieve shit tegen zichzelf. Een manier om dit af te leren én je dag beter te starten, is intenties zetten. Dit doe je bij het opstaan of als je gaat slapen. Bedenk en schrijf op wat jij vandaag of morgen wilt bereiken. Geef jezelf dan ook meteen een compliment en noteer waar je dankbaar voor bent. Dit mogen kleine dingen zijn! Er zijn geen regels, mits het maar positief is. Zelfs al start je met één ding en is het dankbaar zijn voor wakker worden:  a small step is still progress.  


Gratis checklist voor jouw rituelen

Meteen aan de slag met rituelen? Dan is de gratis MY R.E.B.E.L. DAY checklist het stappenplan voor jou! Dit 30-daagse stappenplan geeft je de handvatten voor dagelijkse rituelen die jou weer  in control  laten zijn. Wij geven je de tools en vaardigheden. Jij zet de stappen naar een leven vol zelfvertrouwen én een positieve mindset. 30 dagen, that’s all it takes. Ben je klaar voor een happy life? Download je gratis MY R.E.B.E.L. DAY checklist hier en start vandaag nog!